Det kan vara svårt att förstå sig på hur ett stambyte går till och som boende i en fastighet är det vanligt att det uppstår många frågor inför ett byte. Nedan följer några av dom vanligaste frågor kring just stambyten, med tillhörande svar från en konsultfirma i Stockholm, som arbetar inom området.

En BRF i Stockholm som ska göra stambyte – kan jag bo kvar?

Ja, det går absolut att bo kvar i sin bostad under tiden som ett stambyte genomförs men det kan vara en idé att se sig om efter ett tillfälligt boende om man oroar sig för att bli störd. En del bostadsrättsföreningar och fastighetsägare i Stockholm erbjuder dom boende ett tillfälligt hem under arbetet men har egentligen ingen skyldighet att göra det. För lugn och ro kan man kanske bo hos en vän eller familjemedlem under tiden, om man inte vill lägga pengar på hotell eller liknande. Vill man bo kvar hemma får man räkna med:

  • Hantverkare som kommer och går
  • Damm och stök
  • Buller och höga ljus

Hur lång tid tar ett stambyte?

Ett stambyte i Stockholm tar lika lång tid att utföra som på vilken annan plats som helst. Det är dock svårt att ange en exakt tidsåtgång eftersom flera saker påverkar, bland annat fastighetens storlek. Dessvärre tar det nästintill alltid minst ett par veckor, så man bör räkna med en del stök under tiden som arbetet pågår.

Hur gör man om man behöver gå på toaletten eller duscha?

Vattnet till den egna toaletten och duschen i en fastighet som genomgår ett stambyte kommer vara avstängt under stora delar av arbetets gång. Däremot brukar man ställa upp provisoriska toaletter och duschar i nära anslutning till fastigheten så att alla boenden ska ha tillgång till det.

Får man välja hur badrummet ska se ut i samband med ett stambyte?

Ja och nej. Vanligen gäller ett standardutförande på dom nya badrummen efter ett stambyte men många fastighetsägare och bostadsrättsföreningar i Stockholm låter boenden göra extra tillval om så önskas. Bra att känna till är dock att det är något man får bekosta ur egen ficka och det är inte säkert att man får göra helt som man vill, även om man kan tänka sig att betala för det själv.

Vanliga frågor om stambyte