Förbättra upplevelsen genom att välja bättre sajter att surfa på. En uppsjö alternativ gällande surftips finns här. Det finns olika sätt att sålla agnarna från vetet bland hemsidor, men ett av dem är att använda sig av onlinelistan, som granskar och godkänner hemsidor innan de läggs till i samlingen. För att få vara med på onlinelistan krävs det att hemsidans upphovsman aktivt väljer att bli certifierad, vilket är en process som görs varje år för att garantera kvalitén på innehållet. För den som söker information om t.ex. första världskriget, hundvalpar eller akutmedicin är detta alltså ett sätt att hamna på en tillförlitlig sajt om ämnet. Verifieringsprocessen kräver bland annat att hemsidan inte innehåller något kränkande eller kriminellt innehåll och att det finns en aktiv kontaktperson som är ansvarig för sajten.

Fyra tips för tryggt surfande

  • Använd alltid ett bra virusskydd och en pop-up-blockerare; två ganska självklara produkter för de flesta som surfar på nätet idag. Dock är de väldigt effektiva för att förhindra angrepp av virusprogram, och sparar därmed användaren mycket energi och möda.
  • Var källkritisk mot information och meddelanden som skickas från hemsidan. Är det rimligt att informationen stämmer, eller är det mer troligt att någon försöker sprida desinformation för sin egen vinning?
  • Många virus sprids idag via sociala medier och ser då ut som länkar som skickas från en av användarens kontakter. Klicka därför inte på länkar som skickats utan att efterfrågas. Det är ofta virus som är besvärliga att bli av med.
  • Spara alltid inloggningsuppgifter, lösenord och liknande personlig information på ett säkert sätt och dela dem aldrig med utomstående. Lägg lösenorden på minnet, eller anteckna dem med en kod så att inte vem som helst kan hitta och använda dem. Se också till att välja säkra lösenord och att byta ut dem med jämna mellanrum.

Hitta nya intressen och låt nyfikenheten spira

Tack vare internets ingång i var mans hem har människor över hela världen större möjligheter än någonsin tidigare att förkovra sig i all möjlig information. Detta innebär också att det finns oändligt med möjligheter att hitta information om det man intresserar sig för. Använd ett kritiskt förhållningssätt och virusskydd, så återstår endast att låta nyfikenheten spira.

Surfa säkert med onlinelistan