Även om det är hälsosamt att röra på sig ur fler aspekter än att just bränna kalorier kan det ibland kännas oerhört jobbigt att knyta på sig skorna och ge sig ut i löparspåret. Kanske finns det något att man kan göra för att hålla balansen mellan ätna och förbrända kalorier jämn utan att träna? Infraröd bastu och starka kryddor är två saker som påstås bränna några extra kalorier utan att behöva röra på sig.

Infraröd bastu

När kroppstemperaturen ökar över det normala förbränner kroppen fler kalorier, så att basta eller att ta ett riktigt varmt bad skulle kunna hjälpa den som inte känner sig sugen på att träna. Enligt en amerikansk studie motsvarar 45 minuter i en infraröd bastu samma kaloriförbrukning som vid en 8–10 kilometers löptur. Det finns dock experter som menar att det inte går att bevisa om kaloriförbrukningen faktiskt ökar, eller om det endast beror på att man svettas men känner man sig trött och sliten kan det faktiskt ändå vara en bra sak att hoppa över springturen till fördel för en bastu!

Det finns även andra positiva hälsoeffekter av att använda infraröd bastu, men precis som med kaloriförbränningen är detta delvis omtvistat. Kanske ska man bara se de som en skön och avslappnande stund istället för en hälsokur…

Städa

Även om man rör på sig när man städar så är det inte direkt en träningsaktivitet. Faktum är att städning, så som att dammsuga och skura golven, dammtorka på höga höjder och andra saker är ett bra sätt att bränna några extra kalorier, och någon måste ju göra det. Ladda upp med bra musik och ta fram skurmoppen, samtidigt som du får rent och fint hemma förbränner du också ca 100 kalorier i timmen.

Särskild mat och kryddor

Stark mat sägs kunna öka förbränningen, tack vare att kroppen måste jobba hårdare. Vissa starka kryddor kan även öka kroppstemperaturen och då sker samma reaktion som när man bastar i en infraröd bastu. Kroppen förbränner helt enkelt fler kalorier än normalt. Däremot ska man givetvis inte experimentera för mycket, utan se till att äta en hälsosam och balanserad kost, och inte bara sådant som sägs kunna skynda på förbränningen. Regelbunden motion är viktigt för hälsan, så att helt och hållet hoppa över träningen för att istället basta eller göra något annat som sägs öka förbränningen är inte att rekommendera. Någon gång emellanåt är det dock helt okej att lata sig med gott samvete, vare sig man försöker bränna kalorier eller inte.

Varför inte kombinera? Ta och städa en infraröd bastu och fira med en stark måltid där inne sen…

Bränna kalorier utan att träna, går det?