Jobbar du som snickare? Tänk på ergonomin

Visst är våra kroppar gjorda för belastning. Men det finns olika typer av belastning, och olika nivåer. För mycket belastning på fel sätt, under lång tid, riskerar att ge oss jobbiga skador. Som snickare är man i ett ganska utsatt område vad gäller belastningsskador. För en lång och trevlig karriär är det viktigt att tänka på hur man arbetar.

Att böja, vrida och sträcka sig i påfrestande ställningar behöver nödvändigtvis inte vara skadligt för kroppen. Det som är viktigt är att det finns variation och utrymme för återhämtning – regelbundet. En enkel åtgärd, som kan vara mycket bra för kroppen, är att helt enkelt värma upp lite innan man börjar jobba på dagarna. Man kan inleda med ett mjukt arbete, eller se till att stretcha till exempel. En del snickare behöver sluta med jobbet tidigare än vad de kanske hade velat, just på grund av att kroppen inte orkar mer.

Som snickare är det bra att hålla utkik efter tidiga tecken på besvär. Då vet man att man är i riskzonen, och kan därmed vidta åtgärder för att se till att det inte blir värre. Om du känner svullnad, onormal trötthet, stelhet eller värk i en led eller muskel bör du ta tid för att återhämta dig. Vanligt är att det övergår i smärta och därmed en nedsatt funktion i kroppsdelen som är drabbad.

Det finns vissa ställningar inom byggbranschen som är särskilt påfrestande att jobba i. Som snickare kan det hända att man jobbar i dessa positioner dagligen. Något som Arbetsmiljöverket varnar för är arbete över axelhöjd, som är påfrestande för skuldror, axlar, armar, rygg och nacke. Viktigast är att undvika att jobba med repetitiva arbetsmoment över axelhöjd.

De varnar också för att arbeta från stege. Bland annat säger de att arbete från stege enbart får ske i kortare perioder och vid enstaka arbetsmoment. Det kan till exempel handla om att byta glödlampa, filter eller batterier. Bra är också att använda en steglös lyftanordning, som låter dig komma nära arbetsområdet utan att du behöver sträcka på dig för mycket.

Något annat att tänka på är arbete med böjd, sned eller vriden rygg. Som snickare är det vanligt att man får arbeta i dessa positioner. Det man bör ta med sig är att arbeten i kroppsställningar som är påfrestande för ryggen inte bör förekomma för ofta – och inte i för långa perioder när det väl sker.

Som kund gör du snickarna en tjänst genom att använda dig av företag som prioriterar sina anställdas hälsa och ergonomi. Här kan du läsa mer om just dessa företag.

 

Jobbar du som snickare? Tänk på ergonomin