Det finns många viktiga punkter att fundera kring när man ska välja ett assistansbolag och det finns flera saker som är bra att känna till. Bland annat är man helt fri att välja precis som man vill och man är lika fri att ångra sig om det inte känns bra. Det kan även vara bra att det finns kvalitetssäkra assistansbolag med godkännande från Intressegruppen för assistansberättigade.

Valet inom assistansföretag är ditt

Om man står inför att välja ett assistansbolag som ska verkställa ens personliga insatser är det viktigt att veta att man har fria händer att fatta det beslut man själv vill. Många bolag lägger stor vikt vid att sälja in sig bland potentiella kunder för att vinna på det själva men det finns också dom som vill locka till sig kunder enbart genom ett gott rykte av andras erfarenheter. Lyssna på magkänslan och välj inte det bolag som säljer in sig bäst eller har bra argument till varför du bör välja just dom. Träffa flera olika företag och fundera sedan noggrant på vad du gillar och inte.

Man får ångra sig

Om man gjort ett val men efter en tid känner att en eller flera saker inte fungerar som man önskar har man rätt att byta till ett annat bolag. Självklart kan det ta ett tag innan bytet går igenom beroende på hur avtalet ser ut men det är i alla fall fullt möjligt. Känner man sig inte nöjd är det faktiskt viktigt att ta tag i det eftersom det gäller ens eget liv och tillvaro. Det är av störta vikt att man känner sig både nöjd och trygg med sina personliga insatser och det är helt okej att visa sitt missnöje.

Om kvalitetssäkra assistansbolag

I Sverige finns Ifa, intressegruppen för assistansberättigade, som genomför godkännanden för kvalitetssäkra assistansbolag. En verksamhet ansöker själv om att bli godkända och för att dom ska bli det finns flera krav som ska vara uppfylla för att assistansen ska anses ha en hög kvalitet. Att välja bland kvalitetssäkra assistansbolag kan vara en fördel eftersom man kan känna sig trygg att verksamheten möter dessa viktiga krav på ett bra sätt. Givetvis kan man även själv ställa viktiga frågor till alla bolag man träffar men det kan åtminstone vara något att ta med sig när man letar.

Bra att veta när du ska välja assistansbolag