Så slipar du golvet dammfritt

När golvet ska slipas bör ett dammfritt alternativ väljas. I annat fall väntar lång tid av städning då dammet snabbt sprider sig över hela huset. Vad finns det för olika alternativ?

Första frågan, inför en golvslipning, är – ska arbetet utföras själv eller av ett företag? Fördelen med hantverkare är att slipningen kommer att bli med riktigt hög kvalité. En ovan privatperson kan relativt lätt skapa en ojämn slipning som inte blir lika snyggt. Dessutom slipper man ju det slitsamma jobbet.

Men genom att göra jobbet själv sparar man en del tusenlappar. Dessutom kan det ju vara trevligt att göra renoveringen tillsammans. Oavsett val så bör man välja dammfri golvslipning.

Kopplad till dammsugare

De mindre maskinerna koppas till en dammsugare eller centraldammsugare. Genom att ett sug skapas precis vid slipmaskinen fångas dammet upp. Här får man däremot vara försiktig med vad som sugs upp och vilken dammsugare som används. Slipas exempelvis betong kan man räkna med att pulvret kan förstöra filtret på en vanlig dammsugare. Det är en av orsakerna till att grovdammsugare ska användas när byggdamm och byggmaterial ska sugas upp.

Uppsamlingspåsar och filter

De lite större maskinerna har uppsamlingspåsar och filter. Även dessa ger möjlighet till dammfri golvslipning. I detta fall är man inte beroende av dammsugare eller liknande funktion. De maskiner som hyrs hos uthyrningsföretag är nästan uteslutande för dammfri golvslipning. Prata gärna med en säljare om vad det är för golv som ska slipas. De kan då hjälpa till med rätt maskin och material så som slippapper.

Låt någon annan göra det…

Även om det är möjligt att slipa golven på egen hand så väljer väldigt många att en hantverkare får göra jobbet. Detta främst eftersom kvalitén blir så mycket bättre. Dessa företag har enbart proffsmaskiner och är vana att hantera dem. Även här är det extremt vanligt att dammfri golvslipning föredras före andra alternativ.

Om hantverkare ska göra jobbet kan offerter beställas från flera olika företag. Det kan skilja en hel del och detta inte minst om det är ett större projekt så som att slipa alla golv i en stor bostad. Men priset avgörs även av vilket material det är samt vilken efterbehandling som behöver ske. Att enbart beställa golvslipning och sedan genomföra behandlingen själv är ett alternativ men de flesta golvföretag vill helst både slipa och efterbehandla.

Så slipar du golvet dammfritt