Som med alla reparationer av mobiler beror kostnaden på vad som ska repareras. Men för de allra vanligaste skadorna har många butiker ett fast pris. Vad en Iphone reparation kostar beror därmed på:

  • Omfattningen av skadan
  • Om lagning kan ske själv
  • Behöver mobilen skickas iväg?
  • Täcker försäkringen en Iphone reparation?

Omfattningen av skadan

Behöver felsökning först ske kommer reparationen bli dyrare än om det är tydligt vad som ska repareras. Några av de vanligaste skadorna är byte av glas, byte av laddkontakt och byte av batteri.
Vad det kostar avgörs i detta fall främst av vilken modell det är. Exempel på priser för en Iphone reparation inom dessa områden på en iPhone 8 Plus är:

Glasbyte – Ca 800 kr

Laddkontakt – Ca 700 kr

Batteribyte – Ca 400 kr

Om lagning kan ske själv

Vågar man göra en iPhone reparation själv eller bör alltid en återförsäljare eller annan butik anlitas? Det beror helt på vad som gått sönder och vilken kunskap som finns. Men kom ihåg att försäkringen inte gäller om du själv öppnat upp telefonen och försökt byta delar. De som har denna kunskap kan självklart hålla nere priset på reparationen.

Behöver mobilen skickas iväg?

I många städer finns butiker där mobilen kan lämnas in för reparation. Oavsett om de utför jobbet på plats eller om de skickar den till ett centralt lager så uppkommer ingen portokostnad för kunden. Om du däremot önskar lämna in den till ett företag som inte finns i samma stad är det vanligt att du själv får stå för portot. Kontrollera alltid upp vem som betalar porto när hjälp önskas från företag på annan ort.

Täcker försäkringen en iPhone reparation?

Ja och nej.
Det finns flera olika försäkringar som, i vissa fall, kan ge ersättning om en Iphone går sönder. Det är framförallt hemförsäkringen och telefonförsäkringen.
Hemförsäkringen
Via hemförsäkringen ges ersättning för saker som blir stulna eller utsätts för skadegörelse. Men det finns alltid en självrisk som brukar vara på ca 1500 kr. Dessutom finns undantag. Hos några försäkringsbolag ges inte ersättning vid stöld eller skadegörelse på mobiler, datorer och kameror.
Telefonförsäkringen
En försäkring som ofta säljs i samband med att du köper din iPhone. Visserligen relativt dyr men ger generellt full ersättning utan självrisk. Dessutom kan den, i vissa fall, utnyttjas vid fler tillfällen än hemförsäkringen.

Vad kostar en Iphone reparation?