Tips och råd för dig som ska starta en butik

Att ha en egen liten butik som säljer kläder eller andra prylar är en stor dröm för många men det är förhållandevis få som vågar göra slag i saken. Konkurrensen är stenhård, inte bara från andra fysiska butiker utan även från näthandeln som tar över mer och mer. Med bra planering och stort mod kan man dock lyckas. Här följer några bra tips för dig som funderar på att förverkliga drömmen om en alldeles egen butik.

Hitta en passande butikslokal

Ponera att du vill öppna din butik i Stockholm – här finns hård konkurrens men också stor efterfrågan inom dom flesta områden. Det finns många tänkbara platser när det gäller placeringen men man ska inte slå till på första bästa lokal som dyker upp. Det finns mycket att ta med i beräkningen, så som hur många kvadrat man behöver och hur mycket man har råd att lägga på hyran varje månad.

Storlek – När man letar efter en perfekt butikslokal för sin verksamhet är det viktigt att fundera på hur stor den behöver vara. Se till att inte välja något som är allt för litet eftersom du då kanske tvingas flytta efter ett par år när du expanderar. Välj inte heller något som är för stort – det ser tråkigt ut som hyllorna står tomma.

Läge – Läget är såklart också otroligt viktigt när man letar efter sin nya butikslokal. I Stockholm finns många butiktäta områden så det är bra att fundera på var just ditt utbud kan tänkas passa in. Kanske är det på Östermalm bland andra små och unika affärer du ska hålla till? Att hitta en butikslokal på Östermalm är inte det lättaste men det är fullt möjligt om man har tålamod.

Hyra – Oavsett om man bestämmer sig för att Östermalm eller något annat område är det bästa ska man alltid se till att kolla upp hyra och andra kostnader som kan tillkomma. Se till att det inte blir för dyrt för din budget – då kan du riskera att inte gå runt.

Marknadsföring

En annan viktig sak att tänka på när man ska öppna en butik är att marknadsföra sig. Det räcker oftast inte med att bara slå upp dörrarna och vänta på att kunderna ska ramla in, oavsett om man befinner sig i centrala Stockholm eller någonstans där det passerar färre människor. Hitta en metod som passar för dig och se till att lägga ordentligt med krut på det inför uppstarten.

Tips och råd för dig som ska starta en butik