Det korta svaret är givetvis att det varierar. Ett vanligt pris för en takläggare är mellan 450 och 650 kronor i timmen exklusive moms (ofta lite högre i större städer som Stockholm och Göteborg). En privatkund kommer dock även att behöva betala moms på arbetet. Säg att du får en offert på 60 000 kronor exklusive moms. Summan, med 25 % moms, blir då 75 000 kronor.
Något som dock kan sänka kostnaden rejält för privatkunder är rotavdraget. Anlitar du en takläggare och gör avdraget, så innebär det att 30 procent av arbetskostnaden kvittas mot tidigare inbetalad skatt. För att få använda avdraget finns ett antal villkor, bland annat att just att du har betalat in tillräckligt mycket skatt, som täcker det du har tänkt dra av.
Timpriset varierar
Det finns flera faktorer som avgör timpriset. Som nämnt högst upp i den här texten så brukar det ofta ligga kring 400 – 650 kronor. Det är dock ett ganska stort intervall, och för ett större arbete kan det innebära många sparade eller förlorade tusenlappar. Ska takläggaren jobba 30 timmar för 400 kronor i timmen, så innebär det en arbetskostnad på 12 000 kronor. Om timpriset istället ligger på 650 kronor per timme, så landar arbetskostnaden på 19 500.
Dessa lite billigare takläggare är ofta inga problem att hitta. Dock finns en tendens att takläggare i Stockholm och andra större städer som Göteborg och Malmö – dock i synnerhet Stockholm – har lite högre timpriser än i andra städer. För att få en korrekt prisuppfattning kan du läsa vidare här.
Rotavdraget
För att få bruka rotavdraget måste ett antal krav uppfyllas, precis som nämnt i inledningen av den här texten. Till exempel:
- Du ska betala skatt och/eller vara bosatt i Sverige.
- Du måste ha fyllt 18 år, alternativ att du fyller 18 samma år som avdraget nyttjas.
- Du kan aldrig få en skattereduktion till en summa som är högre än det du har betalat in i slutgiltig skatt.
Vidare måste takläggaren vara registrerad för F-skatt (alternativt A-skatt – i sådana fall gör du avdrag för arbetet som motsvarar den arbetsgivaravgift som redovisas i arbetsgivardeklarationen). Inte heller får det vara en närstående, till exempel en familjemedlem, som utför jobbet. Om arbetet utförs utomlands, så måste hantverkaren nå upp till motsvarande krav för svensk F-skatt.