Smörgåstårta kanske är Sveriges mest kända och traditionella maträtt, en matig tårta fylld med goda skaldjur, ost och grönsaker. Sedan maträtten först omnämndes år 1934 har tårtan förändrats. Idag finns det mängder av variationer på den svenska klassikern. För dig som gillar den klassiska varianten med skaldjur finns också många olika recept. Vanligast är det med en kombination av ljust och mörkt bröd som man först brer smör på för att sedan fylla med diverse röror. Ofta ingår mjukost, ostsmör och rikligt med majonnäs. När det kommer till grönsaker brukar dessa läggas uppepå tårtan som dekoration och är vanligtvis gurka, salladsblad, tomater och ostrullar.

Detta är en utmärkt verksamhet som jobbar med att tillreda smörgåstårtor!

När äter man smörgåstårta

Smörgåstårta är en populär klassiker på såväl midsommarafton och födelsedagar som på påskafton. I stort sett passar tårtan så fort det vankas festligheter. Det kan förmodligen ha att göra med att denna matiga tårta ser ut som en vanlig efterrättstårta, något man ju förknippar med kalas och fest. Då rätten är kall tycker många att den passar bäst under vår- och sommarhalvåret, men givetvis går det att avnjuta smörgåstårta med skaldjur året om.

Tillaga själv eller beställa?

Idag finns det mängder av ställen att köpa en god smörgåstårta med skaldjur, bland annat på finare konditorier men också i större matbutiker som CityGross, Ica och Coop Forum. Du kan naturligtvis även laga din egen tårta, något som säkerligen blir ännu godare än att köpa. Du behöver inte baka brödet själv, det finns både färdiga bottnar, röror och tillbehör att köpa färdigt. Eller så kan du köpa bottnarna men själv sno ihop dina goda röror. Fördelen med att laga smörgåstårtan själv är att du då kan välja precis vad du vill ha i. Varför inte överraska familjen en vanlig vardag? Smörgåstårta känns otroligt festligt och är dessutom matigt och mättande.

Om du funderar över vilken dryck som passar bäst till smörgåstårta med skaldjur kan du alltid få bra rekommendationer hos Systembolaget. Vanligtvis är det gott med ett kallt, vitt vin, gärna med en liten sötma. Även ljus lager fungerar bra. För den som vill ha alkoholfritt är det gott med en alkoholfri äppelcider eller liknande.

Smörgåstårta med skaldjur – en klassiker