Frågor och svar om tandimplantat

Det finns många orsaker till att man kan behöva göra ett tandimplantat. Det kan till exempel handla om långvarig karies, eller fysiska skador på tänderna. Det är en beprövad behandling som, medan den visserligen tar ett antal månader innan det är klart, ger goda resultat. Här ger vi svar på några av de vanligaste frågorna kring tandimplantat.

Vad kostar det?

Priset varierar. Främst beror det på var i munnen som tandimplantatet ska sättas in, och hur många som ska göras. Bra att känna till är att det är dyrare än att sätta in en protes eller en brygga, som är två andra alternativ till tandimplantat. Fördelen är att du får tänder som sitter, och ser ut som, riktiga och håller resten av livet.

Många kliniker erbjuder avbetalningsplaner för den som är orolig över priset. Det här kan i sådana fall tas vid en konsultation, men många kliniker har även information om detta på sina hemsidor. En klinik i Stockholm erbjuder till och med ett eget kort som gör att du kan betala hela beloppet månaden efter köpet, utan ränta eller avgifter. Samma klinik i Stockholm erbjuder även räntefri delbetalning i upp till två år. På tandimplantatstockholm.nu kan du mer information kring detta.

Finns det några risker?

Som i med i princip alla ingrepp finns det risker, även om de är små. Den största risken när tandimplantat ska sättas in är att bakterier kan följa med ned i käkbenet, i området där titanskruven ska fästas. Om så sker kommer läkeprocessen att fördröjas markant, vilket i sin tur innebär att skruven kanske inte växer fast ordentligt.

Det kan även finnas risker att drabbas av problem på längre sikt. Det som kan ske är att man drabbas av en inflammation runt implantaten. Det här är dock något som man i viss mån kan påverka själv. Riskerna för en inflammation ökar avsevärt om man röker eller i allmänhet inte tar hand om sin munhygien.

Hur lång tid tar det?

Att fästa själva skruven tar inte särskilt lång tid. Däremot tar det ett tag innan de färdiga kronorna sätts på plats, eftersom skruven måste ges tid att växa fast ordentligt. Det är vanligt att det tar mellan fyra och sex månader från det första besöket till implantaten är klara.

Frågor och svar om tandimplantat