kKjakpaddling

För dig som inte är helt såld på kajak ännu, finns det en stor chans att du blir det så småningom. Känslan av att glida fram på öppet vatten, dessutom riktigt nära vattnet, beskrivs av många som oslagbar. De som är lite mer äventyrliga tar dessutom kajaken till riktigt fartfyllda vattendrag och susar fram bland vågor och växtlighet. För den som är ganska ny i kajakvärlden kommer här ett par bra råd.

Kläder efter vattnet – inte efter vädret

Vilka kläder som skall tas med på kajakresan beror såklart på var man ska åka, men en viktig tumregel är att anpassa dem efter vattentemperaturen snarare än vädret överlag. Det här inser man ganska snabbt om kajaken skulle tippa över. Det optimala är att bära flera lager av kläder som är vätskeavledande och snabbtorkande. Något annat som rekommenderas är hatt, solglasögon och solskyddskräm. På fötterna bör man ha något lätt, och skodon i stil med sandaler är att rekommendera.

Välj rätt kajak

Kajaker skiljer sig åt en hel del; bland annat finns de i olika storlekar, för flera personer eller för endast en åkare. Att paddla kajak blir garanterat mycket roligare om man har rätt typ av båt för det man ska göra. När man har rätt båt finns det många ställen att paddla runt på i Sverige. Populärt är bland annat Stockholms skärgård, där det tidvis känns som man paddlar mitt i inne stan. Är du intresserad av att inhandla din första kajak? På outdoorexperten.se har man stort utbud kanoter och kajaker att beställa.

Säkerhet

Om något skulle hända är det viktigt att man vet hur man räddar sig själv och andra. I lugna vatten, som det oftast är i Sverige, är det sällan man välter med kajaken. Hur som helst finns det ändå alltid en risk, och man bör vara förberedd. Flytväst bör man alltid ha, och även en pump om kajaken skulle börja ta in vatten.

3 viktiga tips för den som ska börja med kajak
Märkt på: