För dig som funderar på att byta elavtal eller för dig som ska teckna ett för första gången finns en hel del saker att tänka på inför valet. För att veta vad som passar bäst för hushållets behov är det viktigt att vara påläst. Här presenteras ett par tips som gör det enklare när du jämför elavtal.

Olika typer av elavtal

När du jämför elavtal på Bästaelpris.com är det bra att känna till att det finns flera olika typer. Alla har för- och nackdelar och det är viktigt att fundera på vilket alternativ som passar bäst för hushållet.

  • Fastprisavtal – Med ett fastprisavtal betalar kunden en fast pris per kWh – till exempel 45 öre. Vilket pris som kan fås varierar kraftigt beroende på hur elpriserna ser ut och i tider med höga elpriser är detta sällan ett lönsamt alternativ. Den här typen har ofta en löptid på ett, två eller tre år så att teckna ett fast avtal passar bäst när elpriserna är låga och leverantörerna kan erbjuda ett lågt pris.

  • Rörligt pris – Ett rörligt elavtal följer priset på elbörsen, vilket kan variera kraftigt beroende på efterfrågan och andra faktorer. Den som har ett rörligt elavtal kan med andra ord inte förutspå elkostnaden på samma sätt som med ett fastprisavtal. Däremot blir detta ofta billigare på lång sikt, även om det kanske svider till i plånboken under årets kallaste månader.

Fast- eller rörligt elavtal är dom vanligaste alternativen men när du jämför elavtal kan det också vara en idé att ta en titt på ett tredje alternativ som kallas för timpris- eller spotprisavtal. Det kan vara en bra lösning för hushåll som har lätt för att anpassa förbrukningen och se till använda sådant som drar mycket el under dom timmar som elpriset är som lägst.

Jämför elavtal hos olika leverantörer

Dom flesta leverantörerna erbjuder olika typer av avtal så oavsett om till exempel fast eller rörligt är det som passar bäst för hushållet så är det alltid bra att jämföra priser, villkor, bindningstider och annat hos flera olika leverantörer.

När du jämför elavtal kan du alltid kolla upp det som känns viktigast på egen hand men det finns även kostnadsfria jämförelsetjänster att använda sig av. Det är både enkelt och tidsbesparande och tjänsterna jämför elavtal från en mängd olika leverantörer.

Bra att veta när du jämför elavtal